Doğru Soruyu Sormak: Einstein Atölyesi

tarafından | Nis 4, 2023 | Takım Çalışmaları

Bu makalede, doğru soruyu sormak (Einstein Atölyesi) neden önemli, Einstein ile alakası nedir, Einstein atölyesinin dört adımı nelerdir sorularına yanıt bulacaksınız. Ayrıca, Einstein Atölyesinin nasıl yapıldığını bir örnekle anlatacağız. Takım çalışmaları yöntemlerine devam. Doğru soruyu sormak ile ilgili bir atölye çalışması, Avrupa Birliği’nin ve Erasmus+ projelerinin yapısına da çok uygun olduğundan, eğer proje yapıyorsanız kesinlikle projelerinizde kullanmanızı tavsiye ederiz. Hibe almanızı kolaylaştıracak puanlar alırsınız. Erasmus+ projeleri ile ilgileniyorsanız nasıl proje hazırlanacağı ile ilgili daha geniş bilgi alabileceğiniz Erasmus+ Projesi Nasıl Yazılır – Pratik ve kapsayıcı isimli bir kursumuz var. Ayrıca, L4Y Learning For Youth projeler kapsamında bu konuda eğitimler vermektedir. Takım çalışmalarına önem veriyoruz, diğer makalelerimizi günlük menüsünden ulaşabilirsiniz.

Doğru soruyu sormak neden önemli?

İlk önce, doğru soruyu sormakla ilgili söylenmiş alıntılara bakalım,

Çözümü göremediklerinden değil. Sorunu göremiyorlar.

G.K. Chesterton

Bu şirketi cevaplarla değil sorularla yönetiyoruz.

Eric Schmidt, CEO of Google

Yanlış soruya doğru cevap olmaz

Ursula K. Le Guin

Soru soran beş dakikalığına aptaldır; soru sormayan sonsuza kadar aptal olarak kalır

Çin atasözü

Daha sonra, nasıl öğreniyoruz sorusunu sormak bu makalenin konusuna çok uygun yanıtlar da aşağıda;
– Çocuklar: Soru sorarak
– Öğrenciler: Soru sorarak
– Sorunlar nasıl çözülüyor: Soru sorarak
– İşveren müşterisini nasıl tanır: Soru sorarak

Devamla, bunu başka yoldan da sorabiliriz: Hangi devletler daha gelişmiş? Bu ülkelere baktığımızda hepsinde demokrasi, özgürlükler ve hoşgörünün yerleştiğini görüyoruz. Oralarda soru sormak teşvik ediliyor. Bu konu o kadar önemli ki; yaşadığınız ülkenin gelişmişlik seviyesine doğrudan etki ediyor. Sonuçta, özgürlükler ve gelişmişlik seviyesi doğru orantılı oluşuyor.

Son olarak şunu söylemek yerinde olur; doğru soruları sorarak, ders çalışma, araştırma, karar verme, sorun çözme gibi hayati konularda verimimizi artırırız.

Einstein Atölyesinin doğru soruyu sormak ile alakası

Kısaca, bu atölyeye Einstein adının verilmesinin nedeni; onun bu alıntısıdır;

Eğer, dünyayı kurtarmak için bir saatim olsaydı; doğru soruyu bulmak için 55 dakikasını ve bunu çözmek içinde 5 dakikayı kullanırdım.

Albert Einstein

Bu düşünce, yanlış sorulara çabucak cevap vermek yerine cevaplamamız gereken soruların ne olduğunu dikkatlice düşünmenin daha iyi olduğunu söyler.

Erasmus+ Projeleri ve doğru soruyu sormak

İlk olarak, Avrupa Birliği’nin hedef ve önceliklerini doğrudan karşılıyor, ve bir Erasmus+ KA1 proje başvurusunda;
Projeniz programın hedef ve önceliklerini nasıl karşılıyor sorusuna çok tatmin edici bir cevap verebiliyor (bkz: 2017 Türkçe Program Rehberi 23. sayfa)

  • Özellikle gençlerin, gençlik çalışmasında aktif olanların veya gençlik kuruluşlarının ve gençlik liderlerinin öğrenme hareketliliğine daha fazla fırsat sunmak ve gençlik alanı ile işgücü piyasası arasındaki bağları güçlendirmek suretiyle, imkanları kısıtlı gençler de dahil olmak üzere, gençlerin temel beceri ve yeterliliklerin seviyesini yükseltmek,
  • Avrupa’da demokratik hayata ve işgücü piyasasına katılımı, aktif vatandaşlığı, kültürlerarası diyaloğu, sosyal içerme
    ve dayanışmayı teşvik etmek,
  • Özellikle gençlik alanındaki kurum/kuruluşlar ve/veya diğer paydaşlar arasında artan işbirliği aracılığıyla, gençlik çalışmalarının kalitesini artırmayı teşvik etmek,
  • Özellikle politika alanında daha güçlü işbirliği, AB’nin şeffaflığının daha iyi kullanılması, tanınma araçları ile iyi uygulamaların yaygınlaştırılması suretiyle, yerel, bölgesel ve ulusal seviyedeki politika reformlarını tamamlamak ve bilgi ve kanıta dayalı gençlik politikası geliştirilmesini ve yaygın ve sargın öğrenmenin tanınmasını desteklemek,
  • Program ve Ortak Ülke paydaşları ile uluslararası kurum/kuruluşlar arasında hareketlilik ve işbirliğini teşvik ederek gençlik faaliyetlerinin uluslararası boyutunu ve AB’nin dış eylemlerini tamamlamak üzere gençlere yönelik destek yapıları olarak gençlik çalışanları ve kurum/kuruluşlarının kapasitesini güçlendirmek.

İkinci olarak, program rehberinin 267. sayfasında yer alan GENÇLERE VE GENÇLİK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK HAREKETLİLİK PROJESİ’nde istenen bazı özellikler nedeniyle. Bu konuda Motorola Raporları ile ilgili makalede geniş bilgi vermiştik, aynı şeyler Einstein Atölyesi içinde geçerli.

Doğru soruyu sormak: Einstein Atölyesi

Doğru soruyu sormak

Nihayet, Einstein Atölyesinin nasıl yapıldığına sıra geldi.

İhtiyaçlar ve Hazırlık

Einstein Atölyesinde gerekenler sıradan;
– Önce, katılımcılar (İki, üç kişiden 20 kişi)
– Katılımcılara yetecek kadar tükenmez kalem
– Onların not almana yardım edecek yapışkan kağıtlar (Post-it)
– Olmazsa olmaz, keçeli kalemler
– Her grup için büyük kağıtlar (flip-chart)
– Einstein sorusu (atölye bunun üzerine kurulu ve tüm diğer sorular bu soruya yönelik olarak soruluyor)
– Rahat bir ortam
– İki saat süre
– Katılımcıların istediklerinde alabileceği kahve, çay, fıstık, meyve ve diğer rahatlatıcı şeyler.

Hazırlık olarak tüm takımlar için keçeli kalemler ve büyük kağıtları hazırlayın. Kuralların olduğu bir afiş olması çok yararlı olur, ya da atölye sırasında bunları sözlü olarak anlatın.

Atölye başlıyor

Çay-kahve katılımcıların istedikleri zaman ulaşabilecekleri bir yerde olsun. Atölyeye başlamadan önce, Diyalog Çemberi (katılımcıları çember şeklinde oturtmak) düzenleyebilir ve onlara basitçe “Neler oluyor” diye sorabilirsiniz. Düşünce insanları bir araya getirir, her şeyi bir kenara bırakıp iki saat boyunca atölyeye odaklanın.

Einstein Sorusu

Bu bir kalıp sorudur ve X değişkeni yerine istediğinizi koyarak atölyeyi yapabilirsiniz;

X için yanıtlamamız gereken tüm sorular neler?

X yerine istediğimizi koyabiliriz. Örneğin, bir Erasmus+ projesi yapıyorsunuz ve kendi ekibinizle projenin başarılı olması için neler yapmanız gerektiğini düşünüyorsunuz. Bu durumda X = Bu projeyi inanılmaz bir başarıyla gerçekleştirmek.

Einstein sorusu ise: Bu projeyi inanılmaz bir başarıyla gerçekleştirmek için yanıtlamamız gereken tüm sorular nelerdir?

Benzer şekilde, Stratejimizin hayat bulduğundan emin olmak için yanıtlamamız gereken tüm sorular nelerdir?
Ülkemizde iş kültürünü en iyi hale getirmek için yanıtlamamız gereken tüm sorular nelerdir?
Hepimiz gelişip burada çalışmaktan hoşlandığımız konusunda emin olmamız için yanıtlamamız gereken tüm sorular nelerdir?

Birinci tur – Beyin Fırtınası

İlk tur, beyin fırtınası ve bu yöntemde hiç bir tartışma olmaz. Aklınıza gelen tüm sorular kayıt altına alın. aklına gelen tüm soruları yazın. Burada yapılan hata her şeyi yazmamaktır . Tuzak ise, kendinizi veya başkalarını yargılamaya başlamaktır.
Mesela, “Bu yazı yazmaya değmez.”
Oysa, şu anki soruların kalitesi ile ilgilenmemek gerekiyor, her şeyi yazın! Onlar sizin için ve takımınız için daha sonra faydalı olacak. Tüm soruları yazmazsanız, Einstein Atölyesi’nin sonraki aşamalarına geçemezsiniz. Dolayısıyla birbirinizin fikirlerini oluşturun ve üzerinde hayal edebileceğiniz tüm soruları yazıya geçirin.

Bunun yanında, “Nasıl olur da …” (How Might WE – HMW) soruları!
Ayrıca, “Eğer….” (What if…) soruları.
Diğer sorular gibi bu iki soru tipiyle başlayan soruları da yazın.

Kısıtlamalardan ziyade gelecek olasılıklara odaklanmak için çok etkili bir yoldur. Bir sorunu bir HMW sorusu haline getirebilir veya fikrinizi HMW sorusuna çevirebilirsiniz. Örneğin, sorununuz liderliğinizin değişim inisiyatifine bağlılığı ise, bir HMW sorusu yazabilirsiniz: “Girişte liderlik ekibinin iletişimini nasıl artırabilir ve ve bu iletişimi nasıl garanti altına alabiliriz?” Veya bir fikrin varsa: Cuma İş Sonrası biralarıyla başlayalım, bunu bir soruya yazabilirsin: “İlk Cuma İş Sonrası Biralarını nasıl organize edebiliriz?”

Bu turda her şeyi sadece kayıt altına alıyoruz, hepsi bu.

İkinci tur – Gruplandırma ve Önceliklendirme

İlk turdan sonra, grup kağıtları sorularla  doldurduğunuzda, ilk olarak bunları gruplayın daha sonra oluşturduğunuz gruplara ad verin ve nihayet gruptaki  sorulara öncelik sırası verin (20 dakika.) Örneğin bazı sorularınız iletişimle ilgili ise bunları bir gruba koyabilir ve gruba “İletişim” adını verebilirsiniz. Ardından, bu gruptaki sorunları öncelik sırasına göre sıraladığınızda, bunları diğer insanlara vermeye başlayabilirsiniz. Ayrıca, bu grupları oluşturduğunuzda aklınıza geliyorsa daha fazla soru da ekleyebilirsiniz.

Üçüncü Tur – Yeniden Yapılandırma

Üçüncü turda, bazı benzer soruları yeniden yapılandırabilirsiniz. Mesela, en önemli üç soruyu seçip formüle edersiniz ( 10-15 dakika.) Ancak o zaman takım halinde yaptığınız çalışmanın sonuçlarını tüm katılımcı grubuyla paylaşırsınız.

Bu fikir ancak üçüncü turun sonunda, Einstein atölyesinin 4. turundaki beyin fırtınası deneyleri, testleri, prototipler haline gelir. En üst sorunuz başlamak için çok genişse, daha küçük parçalara bölün, yani bir adım geri dönün ve bunu bir başlangıç sorusu olarak kullanın.

Dördüncü Tur – Pratik Çözümler

Dördüncü turda fikir, zaten bu veya önümüzdeki hafta yapabileceğiniz pratik çözümler üretmektir. Yeterince pratik olmak için, bu turu iki kere yapmak genellikle yararlıdır. Bu nedenle belki 15-20 dakikalık bir düşünmenin ardından, herkesin bir sonraki hareketlerini paylaşması için bir araya gelin. Çok soyutlarsa, insanları daha pratik olmaya itin.

Yeni bir kültür istiyorsak, yeni bir yolla birşeyleri yapmaya başlatmalıyız. Düşünmek yeterli değildir çünkü hareketler kültürü oluşturur.

Einstein Atölyesi Örneği: Proje merkezi kurmak

Şimdi şirket (L4Y Learning For Youth) ile ilgili gerçek sorunlara dayanan bir örnek sunacağız;

Einstein atölyesi yaparak bunu düşünelim. Sizler de ekteki pdf dosyasına fikirleriniz yazıp bize göndererek katkı yapabilirsiniz.

1 – Doğru soruyu sormak – beyin fırtınası

Beyin fırtınasına başlarken Nasıl Olur da … (HMW) ile başlayan sorular yararlı olur. Buna da bir meydan okuma ve bakış açısı ile başlıyoruz.

Meydan okuma:
Şirketin gelir kaynaklarını artırmak

Bakış açısı:
Erasmus+ KA1 projesi yapamazsak önemli bir kaynaktan yoksun kalacağız, ancak Almanya’da konaklama maliyetleri çok yüksek ve bu proje yapmamızı imkansızlaştırıyor. (Bir KA1 projesi 8-10 gün boyunca 40 civarı gencin konaklama ve beslenmesi ihtiyacı doğuruyor. AB günlük kişi başına 39 Euro veriyor. En ucuz hostel yemek hariç 20 Euro)

İyi:
Proje ve atölye yapabilme becerimiz.

Kötü:
Konaklama maliyetleri yüksek.

İhtiyaç:
Konaklama sorununu halletmek

Varsayım:
Konaklama maliyetini ortadan kaldırmak

Nasıl olur da… (HMW) soruları

How Might We.. nasıl HMW olarak kısaltılmışsa biz de Nasıl olur da… sorusunu kısaltıp ona NOD diyelim

İyiyi güçlendirin: NOD proje becerimizi KA1 projesi yapmadan gelire dönüştürebiliriz?
Kötüyü kaldırın: NOD konaklama olmadan proje yapabiliriz?
Tersini keşfedin: NOD uygun fiyatlı bir konaklama imkanı bulabiliriz?
Bir varsayımı sorgulayın: NOD konaklama maliyetini düşürürüz?
Beklenmeyen kaynakları tanımlayın: NOD konaklama masrafı paylaşmak için nasıl kaynak (sponsor) yaratırız?
İhtiyaç veya içerikten bir benzeşme oluşturun: NOD elimizdekilerle bir konaklama sağlayabiliriz?
Bakış açısını, meydan okumaya karşı kullanın: NOD konaklamayı şirket için bir gelir kaynağına çevirebiliriz?
Mevcut durumu değiştirin: NOD konaklama maliyetlerini daha uygun hale getirebiliriz?
Bakış açısını parçalara ayırın: NOD KA1 projesi yapmadan proje yazma becerimizi gelire dönüştürebiliriz? NOD konaklama maliyeti olmadan proje yapmayı nasıl sağlarız?

Stanford Örneği

Stanford Üniversitesinin bir yazısından alıntı yaparak Türkçe’ye çeviriyoruz

Meydan okuma: Yerel uluslararası havaalanında yer deneyimini yeniden tasarlayın
Bakış açısı: Üç çocuk annesi, havaalanında uçağa binmek için saatlerce bekleyeceğini bile bile aceleyle koşturuyor, eğlendirmesi gereken yaramaz çocukları “sinir bozucu küçük veletler” zaten kızgın olan diğer yolcuları rahatsız ediyor.

İyiyi güçlendirin: NOD, çocukların enerjisini yolcuları eğlendirmek için kullanabiliriz?
Kötüyü kaldırın: NOD çocukları diğer yolculardan ayırabiliriz?
Tersini keşfedin: NOD, beklemeyi yolculuğun en heyecan verici kısmı yapabiliriz?
Bir varsayımı sorgulayın: NOD, havaalanındaki bekleme süresini tamamen ortadan kaldırabiliriz?
Beklenmeyen kaynakları tanımlayın: NOD, yükü paylaşmak için diğer yolcuların boş zamanlarından yararlanabiliriz?
İhtiyaç veya içerikten bir benzeşme oluşturun: NOD havalimanını bir spa gibi? Oyun alanı gibi? yapabiliriz
Bakış açısını, meydan okumaya karşı kullanın: NOD, havaalanını çocukların gitmek isteyeceği bir yer haline getirebiliriz?
Mevcut durumu değiştirin: NOD, yaramaz, gürültücü çocukları daha az sinir bozucu hale getirebiliriz?
Bakış açısını parçalara ayırın: NOD çocukları eğlendiriz? NOD bir anneyi sakinleştirebiliriz? NOD gecikmiş yolcuları yumuşatabiliriz?

Einstein sorusunu oluşturmak

Beyin fırtınasına girerken NOD soruları bizi Einstein sorusuna yönlendirdi.
Sonuç olarak, bir proje merkezi açmak bize hem ek gelir kaynağı sağlayacak, hem projelerimize gelen katılımcıların konaklama masrafını sıfırlayarak hibenin büyük oranın bünyemizde kalmasını, hem de bir süre çalıştırmak zorunda olduğumuz elemanları çalıştırırken şirkete yük olmamasını sağlayacak. Ayrıca, yereldeki gençleri eğitmek için ve proje olmadığı zamanlarda uygun fiyatlı hostel olarak da kullanabileceğiz.

Einstein sorusu: Pirmasens’de yeterli ve ekonomik olarak ayakta kalabilen bir proje merkezi açmak için yanıtlamamız gereken bütün sorular nelerdir?

Şimdi beyin fırtınasına başlayabiliriz. Einstein sorusunu düşünerek soruları hazırlayın.

Sorular

Uygun bir arazi nereden bulabiliriz?
Yerel hükûmet bize bir arazi tahsis eder mi?
İnşaat maliyeti ne kadar olur?
İnşaat maliyetini düşürmek için seçeneklerimiz nelerdir?
Uygun bir binayı satın almak daha iyi bir fikir mi?
Kat planında nelere ihtiyacımız var?
Mobilya ihtiyaçlarımız neler?
Ekonomik olarak nasıl ayakta kalır?
Yasal süreçler: ne tür izinleri kimlerden almak gerekiyor?
İşletmesini kim nasıl yapacak?
Çalışan sayısı ve niteliği ne olmalı?
Ne tür hizmetler vermek gerekiyor?
Bu merkezi nasıl yereldeki gençlere katkı sağlayacak şekilde tasarlarız?
Hostel olarak da kullanmak karlı olur mu?
Pazarlaması nasıl olmalı?
Proje merkezini diğer projelere uygun fiyatla nasıl açabiliriz?
Gürültü nedeniyle komşuları rahatsız etmemek için ne yapılabilir?
Aynı zamanda gençlik merkezi olarak kullanabilir miyiz?
Burada ne tür eğitimler verebiliriz?
Akıllı şehir (SmartCity) 3.0 için ne tür katkı sağlar?
Devlet bize destek olur mu?
Kuruluş finansmanını nasıl sağlarız?
Nasıl fark yaratabiliriz?

Bunları daha çok uzatmak mümkün, bu kısımda aklınıza ne gelirse gelsin sorun ve kayıt edin. Şimdilik örneği oluşturmak için yeterli

Eğer… olsaydı… (What if…) soruları

Eğer… olsaydı… sorularını oluşturmak kolay, önce bu kalıbı kullanarak bir soru sorun, bu soruya yanıt verin, bu yanıttan yaratıcı fikirler çıkarttın.

Eğer, gelişmekte olan teknolojilerini (blok zinciri, quantum, yapay zeka) öğretiyor olsaydık yereldeki gençlerin önünde yeni ufuklar açabilir miydik?

Kesinlikle, gençlerin önünde yeni ufuklar açardık. Üstelik, gelecek bu teknolojiler üzerinden yürüyeceği için bunları öğrenen gençler akranlarından hemen ayrılacak. İşe girişleri, girişimcilik yapmaları daha kolay olacak. Blok zinciri ve quantum konusunda bizim bilgilerimiz var ama bunu daha ileri taşımak için uzmanlar gerekiyor.

Ayrıca, bir fikir olarak: Bize ek bir maliyet getirmeden, proje merkezimize konuk uzmanlar davet ederek çeşitli seminerler/yarışmalar/atölyeler düzenleyebilir, bunları kendimizin ve yerel kanallardan yaygınlaştırabiliriz. Bu da önemli bir etki yapar.

2 – Gruplandırma ve önceliklendirme

İlk önce, yukarıdaki soruları gruplara ayırdık, ve daha sonra önemlerine göre önceliklendirdik.

Yer bina seçimi ve mimari: M mimari grubunun kısaltması
M1 – Kat planında nelere ihtiyacımız var?
M2 – Mobilya ihtiyaçlarımız neler?
M3 – Yerel hükümet bize bir arazi tahsis eder mi?
M4 – Uygun bir binayı satın almak daha iyi bir fikir mi?
M5 – Uygun bir arazi nereden bulabiliriz?
M6 – İnşaat maliyetini düşürmek için seçeneklerimiz nelerdir?
M7 – İnşaat maliyeti ne kadar olur?

Ekonomi, işletme ve pazarlama: E Ekonomi grubunun kısaltması
E1 – Kuruluş finansmanı nasıl sağlanacak?
E2 – İşletmesi nasıl yapılacak?
E3 – Yasal süreçler: ne tür izinleri kimlerden almak gerekiyor?
E4 – Devlet bize destek olur mu?
E5 – Proje merkezini diğer projelere uygun fiyatla nasıl açabiliriz?
E6 – Nasıl pazarlanır?
E7 – Hostel olarak da kullanmak karlı olur mu?
E8 – Ekonomik olarak nasıl ayakta kalabilir?
E9 – Çalışan sayısı ve niteliği ne olmalı?
E10 – Komşular rahatsız olmaması için gürültü önleme yöntemi nedir?

Yerele katkı: Y Yerele katkı grubunun kısaltması
Y1 – Bu merkezi nasıl yereldeki gençlere katkı sağlayacak şekilde tasarlarız?
Y2 – Eğer, gelişmekte olan teknolojilerini (blok zinciri, quantum, yapay zeka) öğretiyor olsaydık yereldeki gençlerin önünde yeni ufuklar açılır mı?
Y3 – Akıllı şehir (SmartCity) 3.0 için ne tür katkı sağlayabiliriz?
Y4 – Ne tür hizmetler vermek gerekiyor?
Y5 – Aynı anda, gençlik merkezi olur mu?
Y6 – Burada ne tür eğitimler verebiliriz?

3 – Yeniden yapılandırma

Bu esnada, benzer soruları yeniden yapılandırın.

4 – Pratik Çözümler

Kısa bir süre içinde bu sorulara çözüm oluşturmayı düşünün. Aslında tüm soruları yanıtlayarak düzgün bir Einstein Atölyesi yapabilirsiniz. Bu makale, öğrenme amaçlı olduğu için biz sadece bir iki önemli soruyu yanıtlayacağız.
Örneğin,
M1 – Kat planında nelere ihtiyacımız var?
İlk önce, 40 kişilik bir konaklama planlıyoruz ve her odada dört kişiden toplam 10 oda bizim işimizi görüyor. Daha sonra, yemek mekanı ve faaliyet alanı olarak kullanabileceğimiz bir alan lazım. Ayrıca, her odada duş ve tuvalet olması da şart. Mutfak olmazsa olmaz. Lobide iki kadın iki erkek dört tuvalet. Çamaşır yıkama/kurutma ve ütü yapma odası. Depo alanları.

M2 – Mobilya ihtiyaçlarımız neler?
Odalar, son derece minimalist olmalı. Mesela, 2 ranza dört kişi anlamına gelir. Ek olarak, yatak, yastık nevresim gibi ihtiyaçlar. Bunun yanında, oda da kalacak dört genç için kilitli dolaplar. Banyoda gerekli hijyen malzemeleri, saç kurutma makinası, v.b.

Yemek salonu/faaliyet alanı, kolayca hareket ettirilebilir masa ve sandalyeler bu alanı yemek salonu ve faaliyet alanı olarak kullanacağımız için oldukça önemli. Mutfak ve gerekli mutfak malzemeleri, bardak, tabak v.b.

Lobide, oturma koltukları, sandalyeler, dekoratif malzemeler (çiçek, ayna, v.b), iki adet çamaşır makinası, iki adet ütü, çamaşır kurutma araçları.

Doğru soruyu sormak: Sonuç

Sonuç olarak, takım halinde yapılan bu Einstein Atölyesi ile doğru soruyu sormayı öğrendiniz. Ayrıca, önemli konularda kendi bireysel sorunlarınızda bu öğrendiklerinizi kullanarak yanlış bile olsa Einstein Atölyesi yapmanız, ve bunu yaptıkça yararlarını fark edip düzenli olarak kullanmanız son derece önemlidir. Biz kendi sorunumuzla ilgili bu örneği yaparken bile bir şeyler öğrendik ve bunları uygulamak istiyoruz. Siz de, sizin için hazırladığımız pdf dosyasını kullanarak kendi Einstein Atölyenizi yapabilirsiniz! Bir deneyin.

İlgili yazılar

Avrupa BirliğiGençlikHibe Alan Projeler
Sosyal Medya Fırsatları Kapak Fotoğrafı
Sosyal Medya Fırsatları: Gizlenmiş İş Potansiyeli

Sosyal Medya Fırsatları: Gizlenmiş İş Potansiyeli

Zamanınızı saatlerce sosyal medya akışlarını kaydırarak mı geçiriyorsunuz? Öyleyse, dijital alışkanlıklarınızı tekrar düşünmelisiniz. Böylece sosyal medyanın nasıl zaman kaybettiren bir etkinlikten kazançlı bir iş girişimine dönüştüğünü keşfettiğiniz Sosyal Medya...

SEO
MAT Anlık SEO Raporları Kapak Fotoğrafı
MAT Anlık SEO Raporları

MAT Anlık SEO Raporları

MAT Anlık SEO Raporları yazısı MAT vakfında yayınlanan yazıların Google sıralamaları ile ilgilidir. Bu yazılara ulaşmak için tıklayın MAT Anlık SEO Raporları: Teknik SEO Bu özellikle, Teknik SEO cep telefonları gibi araçlar içindir. İnternet girişinin yarısının bu...

Rehber
İş Emri Dosyası 1 Kapak Fotoğrafı
İş Emri Dosyası

İş Emri Dosyası

Bu yazı, çalışanların "İş Emri Dosyası" 'nı nasıl kullanacakları ile ilgilidir. Bu dosya Mevhibe Ateş Teknoloji Vakfı ve ArtWN Luminous Tech için hazırlanmıştır ama benzeri başka kurumlar için de kullanılabilir. Ek olarak buna benzer yazıları Rehber bölümünden...

GençlikRehber
İşe Giriş Evrakları
İşe Giriş Evrakları

İşe Giriş Evrakları

"İşe Giriş Evrakları" yazısını işe Mevhibe Ateş Teknoloji Vakfı ve ArtWN Luminous Tech işe aldığımız gençlere yardımcı olması için yazdık ancak Türkiye'de 2024 itibariyle her kurumda istenen belgeler olduğundan . İşe Giriş Evrakları: Neler Gerekiyor? Bunların çoğu...

Arşivler